Yoga in de shala of online?

23 Jan 2023

Eenheid

Yoga komt van het Sankriet wat verbinden en verenigen betekent. Het gaat om elke vorm van verbinding tussen lichaam en geest. Het was Patanjali, de grondlegger van yoga, die rond 200 v. Chr. in India, de yoga Sutra’s schreef. Hierin omschreef hij yoga als ‘Yoga Chitta Vritti Nirodha’, vertaald als: ‘Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest’.

Achtvoudige pad

In de Sutra’s beschrijft Patanjali  in het tweede deel het achtvoudige pad. Dit bestaat uit 8 takken die je loopt in een betekenisvol leven vol spirituele groei op weg naar een staat van eenheid en verlichting, een staat waarin de wervelingen van de geest tot stilte zijn gebracht. Het beoefenen van asana’s, fysieke yogahoudingen, is de derde tak van dit pad.

Oosten en het westen

In India is het beoefenen van yoga een wezenlijk onderdeel van de cultuur. In het westen is er pas een beduidende aandacht voor de beoefening van yoga sinds de tweede helft van de twintigste eeuw. In deze tijd reisden steeds meer westerlingen naar India om kennis te maken met en te leren van de Indiase wijsheden en cultuur. De opgedane ervaringen in India deelden ze vervolgens in Europa en Amerika.

Soorten

De meeste voorkomende yoga lesvormen die tegenwoordig gegeven worden zijn onder te verdelen in de beweeglijke, dynamische vormen en de meer statische vormen. De bekendste dynamische vormen ziijn: hatha yoga, ashtanga yoga en vinyasa yoga. De bekendste statische vormen zijn: yin yoga en yoga nidra. Er zijn van oudsher zeven hoofdstromingen binnen de yoga die elk tot doel hebben te leven in vrijheid, in een staat van verlichting:

SEEK

Het is tegenwoordig mogelijk om yoga op veel manieren te beoefenen. Fysiek in een shala of online via Youtube, Vimeo of via online platforms. Een van deze online platforms is SEEK. Dit is een online omgeving waar professionele Yoga sessies kunnen worden bekeken en mee beoefend. Naast yoga worden op SEEK ook meditatie, documentaires en interviews van spirituele docenten aangeboden. Het is als het ware een Netflix voor bewustzijnverruimende video’s. De missie van SEEK is om mensen te inspireren zelfonderzoek te doen en inzicht te verwerven en vervolgens in actie te komen om inzichten gedoseerd, consistent en met geduld toe te passen, waarmee doelen worden bereikt die op een positieve manier bijdragen aan jezelf, de ander en de omgeving. Wekelijks worden nieuwe video’s aan het platform toegevoegd. Deze zijn allemaal te bekijken via een betaald abonnement. Het is ook mogelijk om een gratis abonnement te nemen, maar dan zijn niet alle video’s beschikbaar, maar dit geeft wel een idee of het iets voor je is.

Yogaplace

SEEK is opgericht door Bjorn Smeets en Manon Simonis. Beide delen dezelfde passie, namelijk: mensen helpen hun potentieel te verwezenlijken en bij te dragen aan een betere samenleving. Bjorn Smeets heeft jarenlange ervaring in de marketing- en multimedia industrie. Door de jaren heen heeft hij kennis en vaardigheden ontwikkelt op het gebied van videoproductie, online marketing, web design, web development en het componeren van muziek. Manon Simonis is oprichter van Yogaplace, de yogaschool van Limburg met meerdere locaties. Hier worden meerdere Yoga vormen gegeven, maar de focus ligt op Ashtanga.