Al je boodschappen op één plek, of liever naar de speciaalzaak?

30 Jul 2021

Vroeger deden we allemaal onze boodschappen verdeeld over verschillende winkels. Naar de slager voor ons vlees, de bakker voor ons brood en de groentezaak voor groente en fruit. Nu steeds meer speciaalzaken uit ons straatbeeld verdwijnen, en supermarkten hun assortiment steeds verder hebben uitgebreid, is dit steeds minder makkelijk en noodzakelijk. Toch komt er juist nu meer en meer een tegenbeweging op gang. Mensen die juist wél naar speciaalzaken gaan, omdat zij goed advies en bijzondere producten belangrijker vinden dan een lage prijs. Die zich bij de slager melden voor vlees dat niet in hun supermarkt te koop is, picanha bijvoorbeeld. Of die, bij gebrek aan speciaalzaken in de buurt, op internet op zoek gaan. Online vlees bestellen wordt bijvoorbeeld meer en meer de gewoonste zaak van de wereld.

 

We willen geen eenheidsworst

Alhoewel we best gehecht zijn aan onze supermarkten, waar werkelijk alles te koop lijkt te zijn, hebben we er meer en meer ook een vervelend gevoel bij. Het is allemaal wel erg standaard en machinaal, wat we hier in de schappen vinden. Het komt bijna allemaal uit een fabriek, en is steeds vaker ook niet erg uitgesproken qua smaak. Eenheidsworst, zowel op de slagerij afdeling als daarbuiten. En daar zitten we eigenlijk steeds minder op te wachten. We willen graag een beetje uniek zijn, zijn meer en meer op zoek naar iets bijzonders. En dat geldt ook voor ons dagelijks eten.

We nemen steeds minder vaak genoegen met de standaard maaltijden die we in de supermarkt vinden. Gunnen onszelf iets beters dan dat, of kopen juist meer met het oog op duurzaamheid. We willen weten waar onze producten vandaan komen, of de dieren die als vlees op ons bord belanden een goed leven hebben gehad, en of de groentes die we eten niet eerst de hele wereld over zijn gevlogen. We houden ons kortom wat meer bezig met de kwaliteit van ons voedsel, en zijn om die reden op zoek naar specialisten die ons daar beter in kunnen adviseren. Zo raken speciaalzaken weer meer en meer in trek, en rijden we er steeds vaker een stukje voor om als we weten dat we hier terecht kunnen voor producten van goede kwaliteit.

Zijn ze er niet in de buurt, dan zeker wel online

Helaas zijn er de afgelopen jaren ook heel wat speciaalzaken uit het straatbeeld verdwenen, zodat een goede vinden soms makkelijker gezegd dan gedaan is. Dan kan online shoppen in veel gevallen uitkomst bieden. Niet ieder soort levensmiddel is hiervoor geschikt, online fruit en groente kopen blijft lastig, maar vlees bijvoorbeeld wordt steeds vaker online verkocht. Diepgevroren wordt het vervolgens veilig bij de klant bezorgd. Maar denk ook eens aan winkels in nootjes en zelfs chocolade. Ook deze zie je steeds vaker online terug, en succesvol ook!