Alles over zilveren sieraden

31 Jan 2021

Je kunt kiezen uit verschillende soorten materialen voor sieraden. Het is hoe langer een metaal mooi blijft, hoe edeler het is. Een populaire edelmetaal is zilver. De kleur zilver is namelijk makkelijk te combineren en het heeft een neutrale kleur. In dit artikel ga ik je alles vertellen wat jij moet weten over zilveren sieraden. 

Wat is 925 sterling zilver?

Puur zilver wordt ook wel fijn zilver genoemd, maar deze zilver is veel te zacht om sieraden van te maken. Daarom is het nodig dat pure zilver wordt gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken. Het mengen van verschillende metalen wordt ook wel legering genoemd. De meest bekende legering is sterling zilver, ook wel 925 zilver genoemd. Dit zilver bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% andere materialen. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook altijd de stempel 925 staan, om zo te laten te zien dat het echt sterling zilver is.

Verkleuren van zilveren sieraden

Vaak zie je al snel dat je oorbellen beginnen te verkleuren en dat de mooie zilveren kleur er af is. Vaak is het zo dat elke materiaalsoort zijn eigen kenmerken en eigenschappen heeft. Materialen reageren meestal op eigenschappen van buitenaf. Bij zilveren sieraden kan het voorkomen dat ze verkleuren ze worden dan groen of zwart. Vaak denk je dat wanneer je mooie zilveren oorbellen verkleuren dat het geen echt zilver is. Maar dat is helemaal niet waar, het verkleuren van zilver noemen we oxideren. Dit is een natuurlijk proces bij zilver, dus logisch dat het ook gebeurd bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, hierdoor kan het zilver bijvoorbeeld zwart worden. Sieraden kan ook reageren op de zuurgraad van je huid. Wel is het zo dat dit bij ieder persoon verschillend is. Zo kan het zijn dat de sieraden bij de ene persoon sneller verkleurd dan bij de ander. Je kunt aanslag op je zilveren sieraden makkelijk weghalen door middel van een zilverpoetsdoek. Wanneer het echt heel erg is kan je ook je sieraden naar de juwelier brengen. Hij legt dan je zilveren sieraden in een speciaal badje. 

Onderhouden van je zilveren sieraden

Sieraden zijn erg gevoelig, en zeker voor invloeden van buitenaf. Het komt dan ook vaak voor dat zilveren sieraden na verloop van tijd, wat dof kunnen uitvallen. Om te voorkomen dat je sieraden zwart of dof worden heb ik hier de volgende tips. Doe je sieraden pas als laatste om, dus nadat je parfum hebt opgespoten. Parfum kan er namelijk voor zorgen dat je sieraden verkleurd. Doe tijdens het slapen je zilveren sieraden af, hierdoor voorkom je namelijk dat je sieraden onnodig in contact komt met je zuurgraad. Probeer ook tijdens het douche of zwemmen je sieraden af te doen, dit kan namelijk ook voor verkleuring zorgen. Probeer je sieraden ook goed om te bergen, zeker als je van plan bent om ze een tijdje niet aan te doen.