Hoe kies je een koffieapparaat uit?

20 Feb 2021

Het aanschaffen van een koffieapparaat kan een moeilijke keuze zijn. Je moet namelijk goed weten wat je smaak en je eisen zijn. Ben je eigenlijk alleen maar fan van zwarte koffie, dan kan je eigenlijk voor een simpele koffieapparaat gaan. Maar als je juist fan bent van cappuccino's en espresso’s, heb je een uitgebreider koffieapparaat nodig. Je wilt natuurlijk je ochtend wel beginnen met een goed kopje koffie. Hieronder lees je welke verschillende soorten koffieapparaten er zijn.

Koffieapparaat met bonen

Je hebt verschillende soorten koffieapparaten, en ieder apparaat heeft dan ook zijn eigen kwaliteiten in het maken van koffie. Je kunt namelijk kiezen voor een koffieapparaat met bonen, hierbij worden de bonen vers gemalen. Wanneer je bonen vers maalt, heb je vaak een betere smaak qua koffie. Een voordeel van een koffieapparaat met bonen is dat je meer invloed kunt hebben op de uiteindelijke smaak van de koffie. Je kunt namelijk je eigen bonen gebruiken bij dit koffieapparaat, er zijn in Nederland genoeg koffiewinkels waar je speciale koffiebonen kunt halen. 

Volautomatisch koffieapparaat

Een volautomatisch koffieapparaat is een van de meest uitgebreide koffieapparaten die er nu op de markt zijn. Het fijne aan deze koffieapparaten zijn dat ze zeer uitgebreid zijn en voor een heerlijke smaak zorgen. Een ander kenmerk van deze koffieapparaten is dat je zelf de hoeveelheid water kunt bepalen. Het enige nadeel van dit koffieapparaat is dat je het apparaat wel een keer in de zoveel tijd moet schoonmaken, hiervoor kan je dan een ontkalker gebruiken.

Espressomachine

Een van de nieuwste koffieapparaten is een espressomachine. Bij een espressomachine wordt er gebruik gemaakt van bonen. Een groot voordeel aan een espressomachine is dat je alle instellingen zelf kunt bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld de sterkte en de temperatuur van de koffie aanpassen. Deze apparaten hebben ook veel opties en functies zoals een afneembaar waterreservoir. Een espressomachine maakt dus koffie op basis van water en bonen. Het enige nadeel bij deze machines is dat er veel onderhoud gepleegd moet worden. Maar je kunt via waterfilterwinkel, de benodigde spullen kopen om je espressomachine mee schoon te maken.  

Pistonmachine

Als laatste koffieapparaat is er de pistonmachine, deze machines worden door echte barista’s gebruikt. Een groot voordeel aan een pistonmachine is dat je zelf de smaak van de koffie kunt bepalen. Je kunt zelf de maling, doorlooptijd en bonen en welke kracht de koffie wordt aangedrukt bepalen. Een nadeel van een pistonmachine is dat ze prijzig zijn, deze apparaten zijn namelijk niet goedkoop. Ook kost het meer tijd om een kopje koffie te zetten. Bij de andere machines hoef je namelijk alleen op het knopje te drukken, maar bij een pistonmachine duurt het zetten van een kopje koffie langer. Daarnaast vergt het ook wat oefening, het zal namelijk even duren voordat je het onder knie hebt hoe je met dit apparaat een kopje koffie zet.