In verwachting? Op deze zorg heb jij recht

03 Mar 2021

Wanneer je ongeveer 3 maanden zwanger bent is het verstandig om alvast kraamzorg aan te vragen. Wanneer je net ouders wordt, kan het wat onwennig zijn. Hierdoor is het fijn dat je als ouders de eerste week wat hulp krijgt van een kraamverzorger. Hieronder kun je lezen wat kraamzorg is en wat het precies in houdt. 

Wat is kraamzorg?

Als je net bent bevallen van je kindje, is het normaal dat je tijd nodig hebt om te herstellen van je zwangerschap en de bevalling. Een kind krijgen is dan ook zeker niet niks, het is voor jou en  je partner een nieuwe situatie waar jullie samen aan moeten wennen. Daarom is kraamzorg onwijs handig voor ouders die net een baby hebben gekregen. 

Taken van een kraamverzorger

Een kraamverzorger heeft verschillende taken, het is voornamelijk gericht op het verzorgen van de moeder en het kind. Ze neemt vooral de temperatuur op, controleert hechtingen als die er zijn en houdt de hoeveelheid bloedverlies in de gaten. Na een bevalling is een goede hygiëne erg belangrijk. Verder helpt de kraamverzorger de nieuwe ouders op weg met verschillende activiteiten.

Activiteiten 

Wanneer je net voor de eerste keer ouders bent geworden, kunnen sommige activiteiten niet vanzelfsprekend zijn. Een kraamverzorger geeft dan uitleg over hoe je een luier verschoont en hoe je op de juiste manier een baby in bad doet. Het kan voor ouders ook lastig zijn om een baby aan te kleden, zeker als het pas een paar dagen oud is. Een kraamverzorger kan je ook adviseren in het geven van borstvoeding of flesvoeding. Daarnaast is een kraamverzorger ook een soort van specialist die tijdens de kraamweek jouw en je baby observeert. Maar daarnaast helpt een kraamverzorger ook in het huishouden, want dat gaat natuurlijk ook gewoon door. Het is fijn dat iemand voor jou in die week even de vloer kan stofzuigen en wat wasjes kan draaien. Kraamzorg mama is voor elke moeder erg belangrijk, omdat moeder worden niet niks is. 

Hoeveel uur kraamzorg?

Bij iedere moeder is het aantal uren of dagen voor kraamzorg verschillend. Het hangt namelijk erg van de situatie af. Wanneer je ongeveer zeven maanden zwanger bent, krijg je een intakegesprek met iemand van de kraamzorginstelling. In het gesprek worden het aantal uren uitgerekend voor de kraamzorg. Vaak wordt er na de eerste dag van de kraamzorg opnieuw gekeken naar het aantal uren kraamzorg die je nodig hebt. Wettelijk heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Deze uren zijn verdeeld over 10 dagen. Maar hierbij spelen wel verschillende een aantal factoren een rol, wanneer er complicaties bij jou of je kind zijn opgetreden is er natuurlijk extra begeleiding nodig.