Letselschade opgelopen?
18 Nov 2020
Jaarlijks lopen honderdduizend Nederlands letselschade op door verschillende ongevallen. Heb je letselschade opgelopen door de schuld van een ander persoon? Of ben je slachtoffer geworden van een verkeersongeval door een aanrijding met een auto of heeft een scooter je van je fiets afgereden? Heb je letsel opgelopen door een arbeidsongeval op je werk of is er een medische fout gemaakt tijdens een medische ingreep? Het kan ook zijn dat je bent gebeten door een hond. De bovenstaande gebeurtenissen kunnen impact hebben op jouw leven. Dit kan zowel lichamelijk, geestelijk maar ook financieel zijn. Vaak moet er wel een ander schuldig zijn voor het ongeval, dan heb je in de meeste gevallen recht op schadevergoeding. Deze schade kan bestaan uit tijdelijk niet werken waardoor je inkomsten misloopt of onvoorziene kosten die erbij zijn komen kijken. In dit artikel leg ik jou uit wat je kan doen als je letselschade hebt opgelopen en op welke schadevergoedingen je recht hebt.
Wat is letselschade?
Als je bent aangeredenen en daardoor letsel hebt opgelopen, spreek je van letselschade en heb je mogelijk recht op schadevergoeding. Letselschade kan bestaan uit twee verschillende schades: materiële schade en immateriële schade. Er zijn duidelijke verschillen tussen deze twee schadevergoedingen. Om erachter te komen op welke schadevergoeding jij recht hebt en hoeveel dit mag bedragen, is het slim om hiervoor iemand in te huren. Letselschade berekenen kan je beter overlaten aan een jurist.
Materiële schade
Bij materiële schade kan je de schade direct in geld uitdrukken. Hiervan is sprake wanneer een eigendom van uw beschadigd is geraakt, denk hierbij aan uw auto bij een auto ongeluk. Maar ook wanneer je door een ongeval een tijdje niet meer kunt werken en je dus inkomsten misgelopen hebt. Dan heb je recht op schadevergoeding. Naast de zichtbare en directe schade zoals aan eigendommen, kunnen er ook andere kosten bij komen kijken. Wanneer je bijvoorbeeld ernstig gewond bent geraakt, heb je misschien voor een bepaalde tijd hulp in huis nodig omdat je nog herstellende bent. Dit zijn vaak zaken die niet door je zorgverzekeraar worden vergoed. Iemand aansprakelijk stellen bij materiële schade is makkelijker dan bij immateriële schade. Aangezien je bij materiële schade gelijk kunt bepalen wat de schade is.
Immateriële schade
Bij immateriële schade wordt de schade veroorzaakt door verdriet en pijn na een ongeval. Een schadevergoeding die wordt uitgekeerd aan het slachtoffer voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Alleen het slachtoffer heeft recht op smartengeld, dus naasten en familieleden hebben hier geen recht op. Daarnaast kan wel bij zeer ernstig letsel of overlijden de partner of kinderen recht hebben op smartengeld. Vaak is het lastig om te zien hoe erg iemand last heeft van het ongeval, aangezien deze niet vanaf de buitenkant te zien zijn.