Hoe maak je nu een goed lichtplan?

21 Dec 2020

Heb je net een nieuw huis gekocht of heb je juist verbouwplannen in je hoofd, dan is het handig om op tijd te beginnen met het maken van een lichtplan. De voordelen van een lichtplan maken is dat er tijdens het verbouwen rekening gehouden kan worden met de elektrapunten. Zo kunnen er gelijk elektrapunten op de juiste plekken worden aangelegd, dit is handig wanneer je kiest voor mooie plafondspots. Maar ook kun je in je bestaande huis zonder verbouwplannen een lichtplan maken en je huidige lichtplan aanpassen. In dit artikel ga ik je vertellen hoe je een lichtplan kan maken voor je huiskamer. 

Het maken van een lichtplan

De eerste stap is het tekenen van een plattegrond van je huiskamer. Probeer goed de ruimte op te meten. Het ook slim om in de tekening je meubels te tekenen en decoratie wat aan de muur hangt in de tekening te benoemen. Dit zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van je huiskamer. Nu kan je denken ik weet toch hoe mijn huiskamer eruit ziet, maar door de tekening zie je vaak je huiskamer vanuit een ander perspectief. Vergeet ook niet de stopcontacten en aansluitpunten in je tekening te verwerken. Denk ook na over de activiteiten in je huiskamer doet, misschien kijk je er alleen tv of eet je er ook avondeten. Wanneer je in je huiskamer avond eet, kan een tafel lamp een handige uitkomst zijn. Het is slim om eerst de basisverlichting te bepalen, zodat je zo min mogelijk schaduw creëert in de kamer. Met basisverlichting wordt er licht bedoeld wat vergelijkbaar is met natuurlijk daglicht. Je kunt dit dan goed combineren door met direct licht te gaan werken, dit zijn indirecte lichten zoals een hanglamp hout. Daarnaast heb je nog praktische verlichting, dit is vaak verlichting zoals een leeslamp. Maar misschien is dit wel een beetje saai, dus kan je kiezen voor een leuke lampvoet deze zien er vaak iets moderner uit. Zorg er wel voor dat deze lampen dimbaar zijn, waardoor je er voor kan zorgen dat het licht minder fel wordt. En als laatste heb je sfeerverlichting, deze verlichting heeft niet gelijk een functie om de ruimte te verlichten. Sfeerverlichting is meer om een mooi lichteffect in huis te brengen of dient als een accessoire in huis. Je hebt nu gekozen op welke plekken er verlichting moet komen, nu kan je op zoek gaan naar mooie lampen.

Extra tips

Ik kan me voorstellen dat een lichtplan maken best lastig kan zijn en je misschien nog steeds niet weet welke verlichting je het beste kunt plaatsen. Heb je een kleine ruimte, dan kan je door licht de ruimte optisch laten vergroten. Dit kun je doen door middel van licht en de juiste kleuren op de muur te verven. Een lichtplan heeft dus niet altijd alleen maar te maken met indirecte licht, maar ook de weerkaatsing van licht is belangrijk op je muren en plafond. Wanneer je donkere muren hebt, vraagt dit ook voor meer licht.