Volwassen? Dan sluit je ook je eigen verzekeringen af

12 Aug 2021

Ben je volwassen geworden? Dan gaat er een wereld voor je open! Een wereld vol nieuwe rechten. Je mag gaan autorijden, maar wel eerst even zorgen dat je je rijbewijs haalt natuurlijk. Je mag gaan stemmen, ook al zo’n belangrijk recht. Je mag alcohol gaan drinken, voor vele achttienjarigen een heugelijk moment.

Kortom, het leven wordt een stuk leuker nu je eindelijk volwassen bent, geniet ervan! Maar wist je dat met het bereiken van de volwassen leeftijd ook heel wat plichten op je afkomen? Nu je ouders niet langer echt iets over je te zeggen hebben, en de wet jou als een volwassene behandelt, zijn er ook een hoop dingen die je zelf zal moeten gaan regelen. Je eigen verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld.

Je eigen zorgverzekering: wettelijk verplicht

Tot je 18e verjaardag werd je automatisch via de zorgverzekering van je ouders meeverzekerd tegen medische kosten. Gratis, want in ons land vinden we het belangrijk dat alle kinderen te allen tijde de beschikking hebben over goede medische zorg.

Nu je zelf volwassen bent geworden, is deze tijd voorbij. Je kunt niet langer meeliften op de zorgverzekering van je ouders, je moet zelf je zorgverzekering afsluiten. Doe dat echt meteen als je 18 bent, want een basisverzekering is voor iedere volwassene simpelweg verplicht.

Zo’n verzekering, die kost geld. Misschien willen je ouders deze kosten nog op zich nemen als je nog thuis woont, maar maak hier wel goede afspraken over. Kijk ook goed naar het soort zorgverzekering dat je nodig hebt. Veel verzekeraars bieden een speciale zorgverzekering jongeren aan, met een dekking die past bij de kosten die jij nu en in de nabije toekomst zou kunnen gaan maken. Deze verzekering is vaak wat goedkoper, omdat je als jongere nu eenmaal geen rekening hoeft te houden met kosten die mensen met jonge kinderen, of juist mensen op hoge leeftijd wel maken. Kijk goed naar wat jij nodig denkt te hebben, en sluit de verzekering af die bij je past.

Denk je hier ook aan?

Niet alleen op het gebied van verzekeringen sta je vanaf nu op eigen benen. Ook andere kosten kunnen plotseling voor jouw rekening komen. Kon je tot je 18e nog geen eigen abonnementen afsluiten, en liepen deze via je ouders, houdt dat nu ook vaak op en zal je zelf moeten geen betalen. En studeer je aan het MBO? Dan deed je dat tot nu toe gratis, maar vanaf je 18e kun je ook hiervoor een rekening verwachten. Een mooi moment om een bijbaantje te gaan zoeken dus, als je dat nog niet eerder gedaan had.