Zo ben je goed voorbereid op een ziekenhuisbezoek

21 May 2021

Een bezoek aan het ziekenhuis is meestal geen pretje. Maar door je goed voor te bereiden, weet je beter wat je te wachten staat – en dat scheelt stress. Daarom delen we een aantal voorbereidingstips voor je afspraak met de dokter. Ook lees je hoe het zit met je zorgverzekering en hoe je onvoorziene zorgkosten kunt voorkomen.

Zorgkosten: houd hier rekening mee

In de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering staat of jouw behandeling in het ziekenhuis volledig, gedeeltelijk of niet vergoed wordt. Vergeet niet om ook te controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met het desbetreffende ziekenhuis.

Gecontracteerde zorg

Als je een budget- of naturapolis hebt en naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, wordt de zorg voor maximaal 80% vergoed. Kies je voor een gecontracteerd ziekenhuis? Dan worden de kosten voor de behandeling volledig vergoed. Wel gaan de kosten eerst van je verplicht of vrijwillig eigen risico af.

Als je een restitutiepolis hebt, hoef je je geen zorgen te maken om gecontracteerde zorgverleners: hiermee kun je kosteloos naar elk ziekenhuis in Nederland.

Eigen risico en eigen bijdrage

Voor sommige soorten zorg hoef je nooit eigen risico te betalen, zoals bij:

  • kraamzorg of verloskundige zorg;
  • een controle na orgaandonatie;
  • zorg uit je aanvullende verzekering.

Voor bijna alle andere soorten zorg geldt de eigen bijdrage dus wél. Denk aan medicijnen, spoedeisende hulp en ambulanceritten. Voor bepaalde medicijnen moet je soms ook een eigen bijdrage betalen.

Hoe je je thuis kunt voorbereiden

Mensen die goed weten wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren, zijn over het algemeen minder angstig, kunnen sneller een beslissing nemen en gaan veiliger om met medicijnen. Ook weten ze beter wanneer ze een arts moeten waarschuwen en gaan ze sneller weer naar huis.

Bereid je daarom thuis voor met dit stappenplan:

  1. Zet de belangrijkste dingen over je gezondheid op papier. Schrijf op wat je klachten zijn, wanneer ze ontstaan zijn en hoe ze zich ontwikkeld hebben. Noteer ook eventuele (voedsel)allergieën, veelvoorkomende ziekten of aandoeningen in je familie.
  2. Vraag je medicatieoverzicht op bij je apotheek en controleer of de informatie klopt. Vul het indien nodig aan met andere middelen die je thuis gebruikt, van pijnstillers en homeopathische pillen tot druppels en voedingssupplementen. Als artsen weten wat je allemaal gebruikt, kunnen ze beter passende medicatie voorschrijven.
  3. Ben je eerder in een ander ziekenhuis geholpen of behandeld voor vergelijkbare klachten? Neem dan de ontslagbrief of een kopie van je medisch dossier mee, als je deze hebt.
  4. Schrijf al je vragen voor de arts of zorgverlener op. Door de spanning kun je iets belangrijks vergeten te vragen.
  5. Vraag eventueel ook of een naaste met je mee wil gaan naar het ziekenhuis. Deze persoon kan je helpen met het onthouden of opschrijven van de informatie die de zorgverlener geeft. Ook kan je naaste belangrijke vragen stellen waar jij op dat moment misschien niet aan denkt of niet durft te vragen.